///

Veganski sourdough naan

Start

Ovaj recept i nije neko otkrivanje tople vode, više vam može služiti kao inspiracija da se upustite u avanturu sa sourdough tijestom. Naan je predivan u svojoj jednostavnosti, a sa sourdough tijestom postaje stvarno prava delicija.
Ante ga voli u slatkoj varijanti jednako ko i u slanoj, ali ja ljubim ovaj klasičan način s malo česna, petrusina, stonske soli i maslinovog ulja.

Super stvar kod ovog naan-a je to što nema nikakvog oblikovanja i prevelikog mudrovanja oko tijesta. Jednom kad zamutite sourdough (moj recept pronađite ovdje) i ono hladno fermentira preko noći, samo oblikujete kuglice koje prstima raširite u oblik tortilje, i prigate ih na srednjoj vatri u posudi od gize.
Ja volim uvijek imat malo sourough tijesta u frižideru koje je spremno, i ako mi ulete nenajavljeni gosti ili djeca ogladne i isti tren moraju nešto pojest (jer naravno djeca čim ogladne moraju nešto pojest), naan napravim u 5 minuta.


Za 12 naan-ova potrebno vam je:

Sourdough tijesto od 1 kg brašna (recept)
Svježi petrusin nasjeckan
Česan nasjeckan
Krupna morska sol
Maslinovo ulje


Nakon što ste izvadili tijesto iz frižidera, oblikujte ga u kuglice toliko velike da stanu u dlan ruke, te ih poslažite po pobrašnjenoj površini i pustite da odleže jedno pola sata.

Kuglice tijesta prstima raširite, po pobrašnjenoj radnoj površini, u oblik tortilje, do te mjere da se na mjestima tijesto počne prozirati.
U dobro zagrijanu tavu od gize (cast iron skillet) ulijte maslinovog ulja da bogato prekrije dno.
Prigajte tijesto minutu s jedne strane i još pola minute-minut s druge strane. Po potrebi zalijte s malo ulja da se ne suši.
Vadite iz tave i slažite na veliki pjat. Svaki naan odmah nakon priganja posolite, te začinite s petrusinom, česnom i maslinovim ulje. Nemojte štedit na ulju.

Ovo je istinski finger food koji ne trebate posebno servirati. Svakako stavite dovoljno papirnatih salveta na stol jer je dušu dalo za izmazat se.

Odgovori

Your email address will not be published.

Latest from Blog