/

Veganska ramen juha sa soba rezancima

Start

Ramen je jedno od onih jela koje se mome mužu uvijek jede. Kombinacije su bezbrojne, ali meni je najdraži ovaj veganski ramen sa soba rezancima, tofuom i gljivama. Anti i djeci ponekad dodam poširano jaje, ja se ne mogu natjerati jest jaje u juhi, nema šanse!

Priprema je u biti vrlo jednostavna ali, kao većina azijskih jela, zahtjeva malo sjeckanja i priganja, pa kuhanja, ništa komplicirano, u 1 sat imate super zdrav i ukusan objed. Ako ste u Dubrovniku, skoro sve potrebne sastojke možete kupiti u KAWA butizi na Pločama.


Za 4 osobe od sastojaka vam je potrebno:

200 g Shiitake gljiva 

100 g Portobello gljiva

300 g svježeg tofua

1 mrkva 

1 srednja tikvica

10 listova blitve ili 1 pak choi

300 g soba rezanaca 

Maslinovo ulje za priganje

2 žlice tapioka škroba

Sol

Za marinadu:

5 žlica soja sosa

1 žlica agava sirupa

1 žličica Aceto balsamica

1/3 žličice sušene chili papričice

3 žlice maslinovog ulja

Za Miso juhu:

5-6 mladih lukova

½ mrkve nasjeckane na trakice

4 pice česna

50 ml soja sosa

2 žlice miso paste

1.5 l povrtnog temeljca

Sol 


Shiitake rasijecite na pola a Portobello na fete, pa ih marinirajte u marinadi nekih 20 minuta.

Mladi luk nasjeckajte na kolutiće, a dio zelenih listova nasjeckajte na sitno i sačuvajte za dekoriranje jela. Luk poprigajte na maslinovom ulju, dodajte česan i mrkvu, pa nakon 10-20 sekundi prelijte vrućim povrtnim temeljcem. Dodajte soja sos, miso i sol te kuhajte pola sata.

U međuvremenu nasjeckajte mrkvu na trakice, tikvicu spiralizirajte, a tofu dobro ocijedite pa nasjeckajte na kocke i uvaljajte u tapioku. 

Jedno po jedno prigajte u tavi na malo maslinovog ulja, počevši s mrkvom, pa tikvice, zatim gljive, a na kraju tofu. Mrkva i tikvice moraju ostati hrskave tako da je 2 minute priganja sasvim dovoljno. Gljive prigajte nekih 5 minuta da se malo karameliziraju, a tofu prigajte toliko da se uhvati kora sa svih strana, otprilike 7-8 minuta. Sve vadite na zasebne pjate da se okusi i sokovi ne promiješaju. Stavite sa strane dok ne završite juhu i rezance.

Kad se juha kuhala 30 minuta provjerite da vam okus odgovara i da ničega ne fali, ako vam fali soli, ili soje, ili misa, dodajte. Zatim ubacite u juhu listove blitve ili pak choi, i kuhajte 3-4 minute pa izvadite hvataljkom na pjat, probajte ocijediti što više tekućine kad vadite zelen. Ako koristite pak choi, prije kuhanja ga prerežite na 4 djela, a ako koristite blitvu skratite joj stapke.

Kad je sve skuhano i spremno, ubacite soba rezance u juhu, ne kuhajte dulje od 3-4 minute. Čim su gotovi krenite sa slaganjem ramen zdjelica tako što će te prvo staviti 1.5 kačicu (šeflju) juhe, pa tjesteninu, pa blitvu (pak choi), zatim gljive, mrkvu, i na posljetku tofu. Pospite sve nasjeckanim listovima mladog luka a na sredinu zdjelice stavite ½ žličice nekog ljutog umaka ako želite, ako ne, ne morate. Mi stavimo chili umak od Hvarbanesco-a, fenomenalan je.

Servirajte vruće, i jedite sa štapićima, koga briga jeli znate ili ne, zabavno je!

Odgovori

Your email address will not be published.

Latest from Blog