/

Rozata po ričeti moje mame

Start

Rozata je bila najdraže slatko mojoj mami. Živjela je sa sestrom u Zagrebu ali bi svako par mjeseci došla u nas, pomoć s hrpom robe koja bi mi se nakupila (najčešće još od prošlog puta od kad je bila), i s djecom, s kućom… Uvijek je govorila „sinko ne možeš sve sama“ ili „znam da ti nije lako s četri muška i još dva kučka“, „moraš pazit na sebe“, i svaki put od mojih silnih planova da idemo tamo i amo i radimo svašta nešto zajedno dok je u gradu, njoj je najvažnije bilo da mi sredi robu, dovede kuću u red i malo se zabavi s djecom, iako već pred zadnju nije imala puno force za njih. 

Rozata je bila jedna od onih stvari koje sam ja mogla napravit za nju dok je s nama, a na što se nije bunila nego bi joj na sami spomen zasjajile oči. I opet, ričeta nije otkrivanje tople vode, ali skoro je pa nemoguće da vam ne uspije.


Trebaju vam:

12 domaćih jaja

24 žlice cukara

2 vanili cukara

1 l mlijeka

Korica od limuna (nagratana)


Pećnicu ugrijte na 150 C.

Jaja izbatite u velikoj zdjeli pantarulom ko da činite kajganu.

Dodajte 12 žlica cukara i vanili cukar i još malo izbatite.

Dodajte mlijeko pa izbatite još malo da se sjedini.

Još dodajte izgratane korice domaćeg limuna i pustite nek stoji dok napravite karamel.

U jednu tećicu uspite preostalih 12 žlica cukara i par žlica vode i na srednjoj vatri kuhajte dok se cukar potpuno ne rastopi i ne karamelizira.

Karamel ulijte u okruglu posudu u kojoj će te peć rozatu (ja pečem u onoj za kuglof) i malo razlijte po rubovima tako da sva površina unutra bude prekrivena karamelom ali da ga najviše ipak bude na dnu. Zatim ulijte smjesu za rozatu na karamel i pecite na banja mariji (posudu s rozatom stavite u veći pleh s vodom) jedno uru – uru ipo, ovisno koliko vam je jaka pećnica. Znat će te da je gotova kad uhvati malo bojice na vrhu a na dodir je „wibbly wobbly“. Izgasite pećnicu i malo otvorite vrata a rozatu ostavite unutra da se ohladi, pa je izvadite i stavite u frižider na bar par sati, ali najbolje preko noći.  Prije nego će te je servirat, nožićem lagano prođite preko rubova i polako je prevrnite na veliki pjat za serviranje. U slast!

Odgovori

Your email address will not be published.

Latest from Blog