/

Kako se pravi kombucha

Start

Što je kombucha

Kombucha je fermentirani čaj koji se pravi pomoću strater kulture i tzv. čajne gljive, poznatije kao scoby. Lagano je gazirana i bogata antioksidansima, probioticima, vitaminima, mineralima i organskim kiselinama, zbog čega se vjeruje da pomaže kod mnogih zdravstvenih tegoba. Mnogi od nas upoznali su se s ovim pićem još kao djeca jer često su naše none, bake i babe, konzumirale kombuchu, i tada nam je ko djeci to vjerojatno bilo odvratno. Sjećam se da je moja none imala i nisam bila oduševljena.

Što je to scoby

Scoby je jedna složna zajednica bakterija i gljivica koja izgledom podsjeća na nekakvu meduzu. Okruglog je izgleda, glatka i gumenasta, i većina je svijeta zove čajna gljiva. Nekome odvratna, meni prelijepa. Slično kao što kiselom tijestu treba starter kako bi fermentiralo, tako je za kombuchu potrebna ova gljiva.

Što je to starter kultura

To je zapravo odvojeno malo kombuche nakon prve fermentacije, prije procjeđivanja, koja se skupa s gljivom ubacuje u novi čaj.

Zašto konzumirati kombuchu

Zbog toga što potpomaže razvoj dobrih bakterija u crijevima, kombucha je osobito dobra za osobe koje imaju problema s probavnim sistemom. Najčešće se radi od zelenog čaja koji sam po sebi već sadrži mnoge benefite za zdravlje od kojih su najpopularniji pomoć pri mršavljenju, reguliranje šećera u krvi, smanjenje količine lošeg kolesterola i detox jetre, a fermentacijom se te značajke još potenciraju pa je tako kombucha, navodno, još zdravija od zelenog čaja. Zapravo dok surfate po internetu ili pričate sa zaljubljenicima, dobijete dojam da nema što ne liječi, pa je tako dobra i u borbi protiv bakterijskih infekcija, čuda čini za srce, pomaže i kod dijabetesa itd. itd.

Ne znam jeli to sve uistinu tako, ili nije, znam samo da mi je ugodna za piti i nekako se dobro osjećam od nje, ali ja sam netko tko voli piti jabučno osto razmućeno u vodi nakon ručka, tako da to što se meni sviđa nije neko mjerilo. Moj muž, iako na slikama pozira ko Leonardo di Caprio sa svojom čašom kombuche, zapravo bježi od nje ko od crnog vraga i probo je samo jednom, podsjeća ga na bijeli bambus (mješavina fante i jeftine graševine).

Kako se pravi kombucha

Iznimno je važno da kombuchu radite po pravilima jer nevaljala kombucha može napraviti više štete nego koristi. Ovo se najviše odnosi na predugu fermentaciju koja kombuchu čini potencijalno opasnom za zdravlje. Stoga zapišite dan kad ste krenuli s pravljenjem kombuche, i svakako se držite rasporeda.


Kombucha se pravi pomoću zaslađenog čaja (zelenog ili crnog), čajne gljive i 1-2 dcl kulture, odnosno čaja koji je gljiva prethodno fermentirala, a mjere za otprilike 3 L napitka su sljedeće:

2.5 L zelenog čaja

1 šalica šećera

Čajna gljiva

2 dcl starter kulture (ostatak prethodno fermentiranog čaja)

Voće, voćni sok i slador za drugu fermentaciju


Postupak je veoma jednostavan. Skuha se čaj i zasladi. Kad se ohladi prelije se u staklenku u koju se zatim doda scoby i starter kultura. Poklopi se samo gazom ili papirom i učvrsti lastikom. Tako pripremljena mješavina drži se van dosega sunčeve svjetlosti 7-15 dana nakon čega se procijedi u drugu staklenku. Scoby i starter kultura se stavljaju u novi freško skuhan zaslađeni i ohlađeni čaj, a u kombuchu koju smo upravo dobili se dodaju okusi koje želimo (voće, voćni sok i po želji još sladora) te se stavlja na drugu fermentaciju, čvrsto zaklopljena nekih 3-5 dana.

Meni se pokazalo izvrsnim obogatit joj okus s ananasom, limunom i đumbirom, a svakako dodam i još 5-6 žlica sladora (kokosov šećer ili eritrit).

Nakon toga se ponovno procijedi, ulije u staklene boce i drži u frižideru. Jako je osvježavajuća a sadrži male količine alkohola, stoga nemojte pretjerivati. Ja je ulijem u čaše od vina i pijuckam 1 dcl kad mi dođe. Kažu da je najbolje piti 30 minuta prije obroka, ali meni to ne paše, draže mi je piti nakon ručka.

Odgovori

Your email address will not be published.

Latest from Blog