//

Juha od polutica

Juha od sušenog graška

Start

Nisam odavno pisala na blogu. Life happens, i onda nema vremena za ništa pa se fokusiraš na prioritete.

Ali s novom godinom, hrpom novih rezolucija, koje ni jednu nisam zapisala na papir pa ih je svaki dan sve manje, odlučila sam i malo više pažnje obratiti ovom komadiću mene koji mi dođe ko otić na kafu s frendicom.

Jedna od rezolucija je i da se u potpunosti vratim na vegansku prehranu. Hrpa ljudi niti ne zna zapravo da ja uglavnom jedem veganski, ne vidi se na meni (haha) ali da, ta mi vrsta prehrane najviše paše, i iako ponekad odlutam i poharaćim ramsteke i ribu na gradele, uglavnom se uvijek vraćam na isto, a to je da mi biljna prehrana najbolje čini organizmu.

U to ime ja sam u 2022 ušla s odlukom da ću promijeniti svoj režim prehrane, a, pored toga što mi se obroci baziraju na povrću, prva dva dana u tjednu sam uvela post s hladno prešanim sokovima. Dakle ne mogu vam opisati koliko mi to paše, od njih se osjećam svježe i puna energije tako da s tim definitivno nastavljam, sve dok mi tako paše.

Mojoj nazovi probuđenosti apsolutno pomaže činjenica da je Ante napokon uspio Jonu naučiti da cijelu noć prespava u svom krevetiću i da sad po prvi put nakon 2 ipo godine, ja spavam!! Uglavnom odvalim po 7-8-9 (nekad i 10) sati i to je apsolutni game-changer no.1. Budim se dobre volje, odmorna, i napokon nakon dugo vremena umora i iscrpljenosti (o tome neki drugi put) mislim da se negdje na kraju tunela nazire oporavak.

Nakon prva dva dana na sokovima, post razbijam sa zobenom kašom za doručak, a za ručak obavezno neka zelena juha u kojoj ima ili grahorica ili patata/batata. Danas sam napravila juhu od polutica (sušenog graška) koju mi je mama često radila i koju sam uvijek volila. Ja sam današnjoj juhi dala neki svoj tač pa baca lagano na nešto indijsko, a opet savršeno je krepka, pravi „comfort food“. Probajte, nećete pogriješit.


Za pola teće juhe (5-6 porcija) vam je potrebno:

500g polutica (sušeni grašak)

2 poriluka

4 mrkve

2 luka

3-4 pice česna

1 balica korijandera

1 balica petrusina

Maslinovo ulje, sol, papar

Za serviranje vam je potrebno:

1 žlica kokosovog jogurta (može i domaći i kupovni)

1 žličica soka od limuna

1 šaka nasjeckanog petrusina i korijandera

2 fete prepečenog souroudgh kruha

Maslinovo ulje, papar


Na malo maslinovog ulja prepržite nasjeckani poriluk, luk i mrkvu.

Dodajte nasjeckani česan pa nakon 10 sekundi dodajte polutice i nasjeckani petrusin i korijander. Promiješajte malo i podlijte vrućom vodom. Posolite i popaprite.

Kuhajte cca 1 sat a po potrebi dolijevajte još vrele vode.

Kad je juha gotova servirajte je s 2 fete prepečenog sourdough kruha, malo grubo nasjeckanog petrusina i korijandera, 1 žlicom kokosovog jogurta, par kapi limunovog soka, malo svježe mrvljenog papra i maslinovim uljem.

Prijatno 🙂

2 Comments

  1. DragO mi da odrŽavate blog. Nerijetko svratim vidJeti jel ima Šta novoga. PoGotovo jer nam sTIŽE proljeće i nova doza mišancije…

Odgovori

Your email address will not be published.

Latest from Blog