//

Hrskavi karamelizirani tofu

Start

Ovo je jedan klasični veganski junk food koji je zdravo sebi priuštiti tu i tamo jer je dobar za dušu.
Uz njega najbolje ide riža s nekim umakom, ali mi ga ipak najčešće jedemo uz lešo blitvu ili takvo nešto, da izbalansiramo zdravo s nezdravim. Djeca nisu posebni ljubitelji, uglavnom je rat za stolom kad imamo „stinkin“ tofu za ručak, ali tough luck, ja kuham, oni moraju jest, u nas doma je to pravilo po kojem živimo (iako sam im dopustila 3 namirnice koje ih ne tjeram jesti, izabrali su balančane, jetricu i tikvice).


Za ovaj savršeno hrskav a opet ugodno ljepljiv odnosno karameliziran tofu potrebno vam je:

Za tofu:

Dimljeni tofu 

Tapioka škrob

Sezamovo ulje 

Za umak:

Soja sos

Chili pasta

Sušeni češnjak

Med ili agava sirup

Rižin ocat

Sezamovo ulje

Tapioka škrob

Voda

Za servirati:

Vlasac ili zeleni dio mladog luka

Sezamove sjemenke


Tofu obrišite papirnatim salvetama pa ga narežite na komade cca 2×1 cm i uvaljajte u tapioka škrob. Prigajte ga na sezamovom ulju jedno 10 minuta okrećući ga svako malo da uhvati koricu sa svih strana.
U međuvremenu napravite umak od svih sastojaka. Nema točnih mjera jer je najbolje dodavati malo po malo svega i probavati dok ne dobijete okus koji vam paše. Na kraju u umak dodajte tapioka škrob i malo vode da se tapioka lakše rastopi u umaku. Ja stavim cca 1 jušnu žlicu tapioke i 3-4 žlice vode.

Kad je tofu uhvatio koricu i boju sa svih strana, polako polijevajte umak preko njega, i miješajte da se svaki komad lijepo ulijepi i karamelizira.

Servirajte toplo posuto sezamovim sjemenkama i sjeckanim vlascem (ili zelenim djelom mladog luka).

Odgovori

Your email address will not be published.

Latest from Blog